News

Iurie Leancă: Fără a urmări vectorul integrării europene, Moldova nu are viitor luminos

Premierul Iurie Leancă susţine că Moldova se află într-o perioadă fără precedent, când trebuie să facă faţă provocărilor interne şi externe, iar una dintre provocări este scepticismul unei părţi din societate faţă de apropierea de UE. Pe lângă scepticismul din interiorul ţării, trebuie depăşit şi cel din afară – scepticismul statelor UE faţă de apropierea Moldovei. Premierul a făcut declaraţiile în cadrul Forumului „Future of Europe”, organizat la Chişinău de către Partidul Popular European, cu susţinerea Fundaţiei Konrad Adenauer şi Centrului de studii europene „Wilfried Martens”, transmite IPN.

Iurie Leancă a specificat că, exact cu 5 ani în urmă, a fost ales primul guvern post-comunist, în frunte cu liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, şi atunci s-au pus bazele reformării şi dezvoltării ţării. Iar la 30 noiembrie anul curent, când vor avea loc alegerile parlamentare, societatea moldovenească trebuie să dea dovadă de maturitate, deoarece în funcţie de rezultatul alegerilor fie ţara va putea fi transformată într-un stat puternic, fie vor perpetua problemele care există de mai mulţi ani.

Premierul a remarcat că, pe lângă provocările externe, precum este criza din Ucraina, Moldova trebuie să facă faţă şi provocărilor interne – problemelor de corupţie, demografie scăzută, mentalitate, migraţie etc. Însă, din punctul său de vedere, fundamentul pe care se pune acum construcţia unei societăţi europene în Moldova este mai puternic decât 5 ani în urmă.

Iurie Leancă a informat că, în pofida faptului că în jumătate de an a scăzut cu 25% comerţul cu Estul, valoarea totală a comerţului ţării e în creştere cu peste 3% în această perioadă. Premierul a mai spus că în 2009 capitalele europene nici nu pomeneau de de apropierea Republicii Moldova de UE, acum însă oficialii europeni singuri spun că semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE nu este punctul final.

Iurie Leancă este convins că, dacă vor fi accelerate reformele începute, Moldova va putea să-şi atingă obiectivul şi să-i fie acceptată cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015. Totodată politicianul a adăugat că este profund convins de faptul că fără a urmări vectorul de dezvoltare externă integrarea europeană ţara nu are viitor luminos, nu va fi lichidat flagelul corupţiei, va continua exodul tinerilor, va scădea şi mai mult demografia.

Iurie Leancă a menţionat că scepticismul din ţară faţă de UE poate fi depăşit prin asigurarea unei clase politice responsabile, cu sânge nou, iar în următoarele săptămâni autorităţile trebuie să dea dovadă de multă responsabilitate pentru a explica oamenilor, în primul rând celor indecişi, importanţa reformelor începute.

Forumul „Future of Europe” a fost deschis pentru presă doar pentru discursurile de salut. Evenimentul va continua până pe 28 septembrie.

[Source: ipn; URL: http://www.ipn.md/ro/politica/64696]